Kimchi
Staré kórejské porekadlo hovorí: „Muž dokáže žiť bez ženy, ale nie bez kimči.“ Pre nás Európanov je kórejská kuchyňa takmer neznáma, zostáva v tieni rozšírených čínskych a japonských reštaurácií. Je to však škoda, lebo kórejská strava sa vyznačuje množstvom rozmanitých chutí. Tradičné nakladané a kvasené recepty z oblasti dnešnej Kórey sa prvý raz spomínajú už pred tritisíc rokmi v čínskom spise Si-Kyoung.
Popri ryži sa takmer ku každému jedlu podáva kvasená kapusta kimči. Táto mimoriadne zdravá príloha sa pripravuje naložením do soľného roztoku, a niekoľko týždňov sa necháva fermentovať v hlinených nádobách. Kimči je často pálivé, ale mimoriadne chutné a zdravé. Každá rodina má vlastný recept, ktorý sa odovzdáva z generácie na generáciu. Jestvuje vyše sto variácií kimči, ktoré sa odlišujú obsahom rôznych prísad podľa oblastí, kde sa pripravuje. Ponúkame vám jeden z nich.
Suroviny
2 menšie čínske kapusty
½ hrnčeka hladkej (ideálne ryžovej) múky
½ hrnčeka soli
¼ hrnčeka cukru
1 cibuľa
4 jarné cibuľky
1 hrnček rozdrveného cesnaku
1 hrnček drveného čili
2 lyžice nadrobno nakrájaného zázvoru
2 a ½ hrnčeka vody
rybacia omáčka podľa chuti
Postup
Čínsku kapustu rozkrojíme na polovice a dáme marinovať do studenej vody na cca 2 hodiny. Potom ju vyberieme a vypláchame aspoň v dvoch čistých studených vodách.
Múku rozmiešame vo vode a dáme variť, až kým nám nezovrie. Potom vmiešame cukor, prevarime, odstavíme a dáme vychladnúť.
Začneme pridávať ďalšie ingrediencie: cesnak, čili, cibuľu , zázvor a veľa rybacej omáčky. Všetko dáme do mixéra a na "hrubo" premixujeme. Potom zmes poriadne zmiešame s pripravenou rozvarenou múkou. Preložíme do väčšej misky a povtláčame zmes všade pod listy do celej kapusty. Preložíme do vzuchotesnej plastikovej / sklenenej nádoby a necháme pri izbovej teplote 1-2 dni fermentovat. Potom skladujeme v chladničke.
Dobrú chuť!